MONOTREMS: Charakteristika a príklady

Pomôžte rozvoju stránky a zdieľajte článok s priateľmi!

Štúdium ríše zvierat vždy ľudí prekvapovalo. A nie je to za menej, pretože objavenie nových anatomických a behaviorálnych charakteristík medzi rôznymi druhmi zvierat, ktoré obývajú Zem, je skutočne úžasné. A tak v našej túžbe lepšie pochopiť svet okolo nás a pokúsiť sa klasifikovať rôzne skupiny zvierat, ktoré môžeme nájsť v prírode, ľudia objavili existenciu monotrémov. Zvieratá sa od začiatku ťažko katalogizovali, pretože majú spoločné anatomické vlastnosti s plazmi, vtákmi a cicavcami, ako aj ťažko študovateľné a podrobnejšie poznateľné, keďže sa vyskytujú výlučne v určitých oblastiach vzdialeného kontinentu Oceánie, len málo z nich bolo vedeckých výpravy, ktoré sa im podarilo dosiahnuť.

Našťastie už o nich máme dostatok vedomostí a v tomto článku Zelený ekológ vám prinášame zaujímavé informácie o tom, aké sú Monotrémne cicavce, ich vlastnosti a príklady.

Čo sú monotrémy - definícia a klasifikácia

Minimálne sa objavili monotrémy 110 miliónov rokov, na začiatku kriedový. Odvtedy sa evolučná história týchto zvierat stala jedným z najzáhadnejších žijúcich cicavcov, aké dnes môžeme nájsť.

Príslušnosť k skupina cicavcov, monotremes (podtrieda Prototheria), majú rovnaký evolučný pôvod s dvoma ďalšími veľkými skupinami: vačkovce (podtrieda Metatheria, ako sú klokany a lasice) a placenty (podtrieda Eutheria alebo cicavce s placentou, najväčšia skupina, do ktorej patríme ľudia). Týmto spôsobom majú monotrémy, vačnatce a placentárne cicavce, ktoré dnes obývali a/alebo naďalej obývajú Zem, spoločného predka, ktorého sú potomkami.

V ďalšej časti sa podrobne pozrieme na to, aké sú vlastnosti, vďaka ktorým sú monotrémy také výrazné a špeciálne.

Charakteristika monotrémov

Nositelia rôznych plazivých charakteristík, ako aj vtáky a cicavce, monotrémy boli pre vedu záhadou, keď boli objavené a štúdie sa začali snažiť zaradiť ich do rôznych skupín, ktoré môžeme nájsť v prírode. Nakoniec boli opísané ako cicavce, medzi ktoré patria hlavné charakteristiky monotrémov ešte prekvapivejšie:

  • Monotrémy sú iba cicavce, ktoré sa liahnu z vajecPreto sú to vajcorodé zvieratá. Na rozdiel od placentárnych cicavcov a vačnatcov, ktorých pohlavie je determinované prítomnosťou páru chromozómov, v monotrémoch sú 5 párov chromozómov osoby zodpovedné za takéto určenie pohlavia jednotlivca. Pre väčšie prekvapenie, jeden z týchto párov chromozómov je veľmi podobný tomu, ktorý majú vtáky a plazy vo svojom genetickom procese sexuálnej determinácie.
  • Telesná teplota tejto skupiny cicavcov je nižšia ako u ostatných dvoch skupín cicavcov.
  • Táto skupina zvierat má zvyčajne malý počet potomkov za rok, zvyčajne jedného alebo dvoch, a keď znesú vajíčka, majú membránový obal, ktorý pripomína kalcifikáciu vonkajších membrán vajec plazov a vtákov.
  • Potomkovia týchto mimoriadnych cicavcov sú veľmi malé a vyznačujú sa prítomnosťou jediného zuba na špičke ňufáka, ktorý využívajú na rozbitie škrupiny vajíčka pri narodení (rovnako ako mláďatá vtákov a plazov). zvyknutý robiť).
  • Pri narodení, mláďatá sú veľmi nedostatočne vyvinuté, najmä ich zadné končatiny, niečo, čo ich nepochybne odlišuje od mláďat vačnatcov a placentárnych cicavcov.
  • Zuby Monotreme sa špecializujú na rezanie a mletie potravín.
  • Stredné ucho týchto zvierat je typické pre cicavce.

Ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčame vám prečítať si tieto ďalšie články o charakteristikách cicavcov a tento zoznam mien zvierat, ktoré znášajú vajcia.

Príklady monotrémnych zvierat - zoznam mien a fotografií

v dnešnej dobe žijú len 4 druhy monotrémov a všetci žijú výlučne v Oceánii.

Platypus (Ornithorhynchus anatinus)

Platypus obýva východnú Austráliu a ostrov Tasmánia. Ich telá sú hydrodynamické, prispôsobené ich vodným návykom. Sú dlhé asi 40 centimetrov, ich ruky a nohy majú medziprstové blany a ich ňufáky pripomínajú kačice, ktoré slúžia na ľahké chytanie malých sladkovodných bezstavovcov, ktorými sa živia.

Ďalšou z jeho najvýraznejších vlastností je prítomnosť paspárkov na oboch zadných končatinách, ktoré sú spojené s jedovatými žľazami. Nositeľmi týchto jedovatých ostrohov s obrannou funkciou sú nedospelé jedince aj dospelí samci.

Echidna s krátkym nosom (Tachyglossus aculeatus)

Nájdeme ich na Novej Guinei, Austrálii a Tasmánii. Sú to zvieratá suchozemského prostredia s dĺžkou 50 až 75 centimetrov. Vyznačujú sa telom pokrytým ostňami, vypuklou hlavou a krátkou tenkou papuľou bez zubov, ale prispôsobenou na požívanie mravcov a termitov, ktoré tvoria ich potravu.

Západná echidna dlhozobá (Zaglossus bruijni) a východ (Zaglossus bartoni)

Žijú výlučne na Novej Guinei a predstavujú suchozemské biotopy. Rovnako ako u vyššie popísaných druhov, aj u echidnas vyzerá telo pokryté ostňami, ich hlava je vydutá a na druhej strane ich ňufák je dlhší. Aj dĺžka jeho tela je o niečo väčšia, asi 70-80 centimetrov. Nemajú ani zuby a ich potrava je založená na larvách hmyzu, ktoré vyťahujú zo zeme vďaka svojim silným pazúrom, ktoré im umožňujú kopať diery do zeme.

V oboch echidnách, na rozdiel od ptakopyska, chýbajú jedovaté žľazy spojené s paspármi na zadných nohách.

Ak si chcete prečítať viac podobných článkov ako Monotrémy: charakteristika a príklady, odporúčame vstúpiť do našej kategórie Divoké zvieratá.

Bibliografia
  • Martinelli, A., Forasiepi, A. & Rougier, G. (2008) Australosfenidy: Blízki príbuzní záhadných monotrémov. Magazín Science Today18 (104).
  • Flores, D. (2015) Príručka cicavcov sveta: Monotremes a vačnatci. Lynx Editions, Argentínska spoločnosť pre štúdium cicavcov z Tucumánu, Argentína, zväzok 22 (2), str: 423-424.
  • Bruna, C. (2008) Jedovaté zvieratá: Jedovaté suchozemské stavovce nebezpečné pre ľudí v Španielsku. Asociácia aragonských prírodovedcov (ANSAR), pp: 32-34.
Vám pomôže rozvoju miesta, zdieľať stránku s priateľmi
Táto stránka v iných jazykoch:
Night
Day